Tal hverdagen op

Jeg prøver at lade være, men alligevel ender alle vores ferier med en samtale om, hvordan vi kan få feriestemningen ind i hverdag. Jeg burde vide, at samtalen ikke fører nogen steder hen, at det åbenbart ikke er muligt. Men der er noget i mig, som trækker. En længsel efter at gøre endnu et forsøg på at få roen, nærværet og samhørigheden ind i hverdagen

Min søn, som tegner

Hverdagsdogmer

Efter en lang sommerferie i Danmark i 2015 forsøgte min mand og jeg at gribe samtalen om, hvordan vi fik feriestemningen ind i hverdagen, an på en ny måde. Baseret på vores ferie og det vi havde nydt ved den, lavede vi nogle hverdags-dogmer. Dogmerne skulle fungere som en form for rettesnor for vores måde at være sammen som familie i hverdagen og indeholdt bl.a. sætninger som: Flere aktiviteter i naturen, fx vandre ture, hvilket bl.a. førte til at jeg meldte os ind i Dansk Vandrelaug. Mindre forbrug og shopping til fordel for gratis glæder. Børnene skal deltage i madlavningen. Fremfor at sidde på hver vores skærm, skal vi lave flere fælles aktiviteter. For at sætte strøm til vores dogmer, købte vi en kalender, ud fra ideen om, at hver uge skulle planlægges med øje for vores familiedogmer.  

Drop det

Projektet døde ret hurtigt. Lige så hurtigt vi havde fået et overblik over ugen, lige så hurtigt ændrede den sig. Planlagte aktiviteter blev aflyst eller kunne ikke gennemføres på grund af vejret eller simpelthen bare mangel på energi og overskud. Når vi kom hjem fra arbejde og skole, så var vi trætte og mættede med indtryk, og det der på papiret lød som en hyggelig aktivitet, blev et pres.

Ferie kontra hverdag

I februar 2019 kom vi hjem fra seks ugers feries i New Zealand, som vi havde kørt tyndt i en autocamper. Allerede inden ferien var slut, opstod snakken om, hvordan vi fik feriestemningen ind i hverdagen. Lidt i protest og lidt i desperation over at høre mig selv og min mand gentage os selv, lavede jeg en klassisk benchmarking af ferie kontra hverdag. Fra vi stod op, til vi gik i seng.

Cathedral Cove

Min lille benchmarking viste mig, at mulighederne for at ændre vores hverdag strukturelt er begrænsede. Måske fordi vi allerede har trimmet den for ikke-værdigivende aktiviteter. Min mand og jeg har ikke lange arbejdsdage. Børnene går ikke til at hav af fritidsinteresser. Vi er ikke begrænset af logistik og transport eller optaget af at træne til det næste Marathon-løb, gå til italiensk eller være aktiv i bestyrelser.

Vi har faktisk en god hverdag, vi skal bare hylde den

Vi har meget tid sammen, dog er tiden ”låst” til praktiske gøremål som indkøb, madlavning, rengøring og havearbejde, som vi har valgt ikke at udlicitere. Hvis vi vil have mere nærvær og intimitet må det derfor ske omkring de praktiske opgaver. Konkret kunne vi f.eks. blive bedre til at tage et barn med op at handle, hvilket ville give god mulighed for at snakke én til én. Vi kunne også blive bedre til at inddrage børnene i madlavningen og oprydningen heraf. Om aftenen kunne vi slukke Tv’et og spille spil eller gå tur. Udflugter behøver jo ikke altid gå til et vandfald eller grotte, men kan lige så godt blot være en tur rundt om den nærmeste boligblok. Ligeledes kunne vi blive bedre til at skabe rolige morgener ved simpelthen at stå tidligere op og rammesætte vores morgener med hygge. Stearinlys, varm kaffe og te, øjenkontakt og løs snak omkring dagen.

Ny plade

Ja, principielt kunne vi godt gøre alle ovenstående ting, men hverdagen må heller ikke blive en lang effektiviserings- og optimeringsproces.

Dan Turèll sagde: mest af alt holder jeg af hverdagen. Og hverdagen består primært af arbejde, skole og praktiske gøremål. Uanset hvor mange is jeg tilbyder, og hvor meget strandtennis vi spiller i haven mellem indkøb og madlavning, bliver hverdag aldrig til ferie.

Stop med at tale hverdagen ned. Stop med at sammenligne den med ferie. Stop med at prøve at gøre hverdagen til noget andet end dag.

Feriestemningen bliver aldrig en del af hverdagen, det er en strukturel umulighed. Alt den snak om at prøve fører kun til utilfredshed over den hverdag, som faktisk er god – set i forhold til hverdagens præmisser.

Hvis min mand og jeg samt vores børn ligesom Dan Turèll skal holde mest af hverdagen, må vi begynde at tale hverdagen op.

Det kan hverdagen

Rytme, kontinuitet, praktik, fællesskab, venner, kollegaer, tilfredsheden ved at få noget fra hånden og glæde ved at være sammen uden nødvendigvis at gøre noget sammen. Det er en af hverdagens fineste tilbud. Mine to ældste børn er ved at blive teenagere og vores hverdag med dem forandrer sig. Vi går en tid i møde, hvor vi i højere grad skal betragte dem end være sammen med dem. Det er ”ukendt land”, og skal tilgås med samme spænding, forventning og nysgerrighed som en ny tropeø.

Dyrehaven en helt almindelig tirsdag

Jeg vil øve mig i at møde hverdagen med store forventninger, entusiasme, nysgerrighed og begejstring og glæde mig til den på samme måde, som jeg glæder mig til ferie, men uden at forsøge at presse feriestemningen ind i hverdagen.

.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.