En kærlighed til vintage smykker og et ønske om mere fleksibilitet

Johanne Lønstrup, indehaver af on-line smykkebutikken “SmykDig2ndHand”, som sælger udvalgte vintage smykker til rimelige priser

Læs mere om Johannes butik her.

Eller følg SmykDig2ndHand på instagram her.

Jeg mødte Johanne ved en tilfældighed. Min ældste datter skulle konfirmeres, og min mand og jeg ville gerne give hende et smykke, som for altid kunne minde hende om os. Det skulle ikke nødvendigvis – eller helst ikke – være et moderne smykke, men et smukt smykke med en historie og udført med håndkraft. Se smykket i indlægget om konfirmation for 50 mennesker til 5000kr. her.

#Smykdig2ndhand

Ad omveje fik jeg anbefalet Johanne og hendes instagram shop med vintage- og genbrugssmykker. Jeg fik aftalt et møde med Johanne, hvor min mand og jeg kom på besøg hos Johanne og kunne se, prøve og vælge det helt rigtige smykke til vores datter.

Jeg har en livslang kærlighed til tingfinderi og genbrug. Mit særlige fokus på smykker startede for omkring 10 år siden. Det var en kombination af lyst og nød.

Vi endte med at være på besøg hos Johanne i tre timer. Johanne har så mange smukke smykker, og jeg havde lyst til at røre ved dem alle. Johanne kender alle sine smykker og kan fortælle om den tid, de er fra og den stil, de repræsenterer samt den aktuelle guld – eller sølvsmed og dennes karriere. Kombinationen af min nysgerrighed og Johannes viden gjorde, at min mand efter tre timer måtte trække en streg i sandet og sige ”kom skat, nu skal vi videre, vi har købt det, vi kom for” – nemlig en smuk halskæde.

Siden har jeg fulgt Johanne på instagram og hendes startup-eventyr, som selvstændig smykke-sælger. Jeg har fået lov til at stille Johanne et par spørgsmål.

Et lille udvalg af Johannes smykker

En kombination af lyst og nød

Jeg har en livslang kærlighed til tingfinderi og genbrug. Mit særlige fokus på smykker startede for omkring 10 år siden. Det var en kombination af lyst og nød. Lyst, fordi smykker er den ultimative skat kombineret med design, kunsthistorie og formgivning. Og nød, fordi de ikke fylder noget. Min mand er ikke til pyntegenstande og var godt træt af alle mine glas- og keramikfund!

Fra drøm til arbejde

Jeg begyndte for alvor at lege med tanken om at arbejde fuld tid med at sælge smykker for ca. halvandet år siden. Jeg havde haft min Instagram profil i et år, og det gik stille og roligt fremad. Min mand arbejder i udlandet, og vi har en søn på 8 år, så mit liv er fuld af logistik. Tanken om et fleksibelt arbejdsliv var derfor meget attraktiv!

Jeg tænkte, at en hjemmeside var et godt sted at starte. Derfor købte jeg et onlinekursus, hvor jeg skulle bygge min egen hjemmeside. Halvvejs gik jeg faktisk kold i det, men lærte her min første store lektie: Det, der trækker energi ud af dig, skal du udlicitere! Jeg har heldigvis en dygtig veninde, der fik mig i mål. Samtidig kunne jeg mærke, at der var en stigende interesse for bæredygtighed, og at genbrug var ved at blive mainstream (endelig!).

Ikke helt tosset

I sommeren 2018 gik jeg ned i tid på mit arbejde, for at se, hvad min lille forretning kunne, hvis jeg brugte mere end min fritid på den. Der var en god indikator på, at det ikke var helt tosset. Da der igen skete forringelser på mit arbejde op til jul, besluttede jeg mig simpelthen for at sige op.

Åh, hvor ville ønske de var mine

Penge, sikkerhed, livrem og seler

Jeg har altid haft en lav indkomst og et lavt forbrug, og så havde jeg sparret en god sjat penge op. Jeg tænkte, at det værste der kunne ske var, at jeg efter et år havde brugt min opsparing, og så kunne jeg jo bare finde et andet job.

Jeg er så privilegeret, at min mand trækker det store økonomiske læs, hvilket selvfølgelig gjorde risikoen meget mindre. Jeg var nok sprunget ud i mit startupeventyr tidligere, hvis jeg ikke var “livrem og seler ”-typen kombineret med et stort behov for at kunne klare mig selv

”Du skal bare trykke på knappen og komme i gang”

Da jeg oprettede min Instagram profil, var jeg helt blank, og det bryder jeg mig ikke om at være! Jeg kiggede rundt på forskellige genbrugsprofiler, fandt nogle, jeg kunne lide og tænkte over hvorfor, jeg syntes om dem. Jeg kunne se, at det, der betød noget for mig, var, at billederne var gode. -Lækre og tydelige, men ikke “sminkede”. At der var en grundig, relativt nøgtern, informationen og samtidig “noget”, der gjorde det til et personligt univers. Derfra var det jo bare at gå i gang.

Jeg har senere fundet ud af, at jeg har gjort “det rigtige” i forhold til, hvad der virker på Instagram -jeg har bare ikke vidst det! Den helt store øjenåbner kom, da jeg var til et iværksætterkursus inde på Københavns Erhvervshus. Jeg havde booket et kvarters samtale med en erhvervscoach, som jeg præsenterede min idé for. Da jeg havde fortalt om min lille forretning og mine planer, sagde han: “Hør nu her. Jeg sidder her hver dag med mennesker, der har store, abstrakte idéer og meget lidt konkret. Du HAR en forretning. Du HAR et kundegrundlag. Du ved, at dine kunder kan lide dit produkt. Du sælger allerede. Du skal ikke ud og have finansiering. Du skal bare trykke på knappen og komme i gang!” Øøøøh, nå ja. Jeg er faktisk lidt pinlig over, at der skulle en mand i halvtredserne til at skære det ud i pap for mig.

Går det godt?

Jeg gik fuldtids-selvstændig 1. februar I år, så jeg har været i gang i snart 5 måneder. Det går rigtig fint og stabilt og fremad i små nøk. Jeg går selvfølgelig totalt i panik på dage, hvor der ikke rigtig er gang i salget, men minder hele tiden mig selv om, at jeg ikke har travlt, og at det her er en langtidsinvestering, der først og fremmest handler om et godt, fleksibelt og afbalanceret arbejdsliv.

Jeg stoler på, at fordi jeg virkelig synes, at min forretning er ordentlig og kan tilbyde noget særligt til folk, så skal det nok gå.

Min hverdag er dejligt afvekslende og meget lig dét, jeg havde forestillet mig, men jeg havde selvfølgelig også afprøvet det på deltid.

Drivkraft og motivation

Det er nok de klassiske ting, der har motiveret mig: Ønsket om en bedre work-life balance, at være min egen chef, fleksibilitet, at arbejde med noget kreativt og hjemmefra. At arbejde med noget bæredygtigt og gøre en forskel har også meget stor betydning. Det er det, som har drevet mig.

Vi har et helt sindssygt forbrug af nye varer i Vesten. Vi skal lære, at det ikke går i længden. Det fantastiske ved genbrug er, at det ikke handler om askese og at undvære. Du får et godt produkt til en langt lavere pris, der ikke belaster miljøet, fordi det allerede findes. Med de gamle ting får du også den berømte patina og lidt af historiens vingesus.

Overordnet ELSKER jeg at være selvstændig

Jeg ELSKER fleksibiliteten. Det har taget så meget tidspres og deadlines ud af min hverdag, og bare dét er det hele værd. Jeg nyder da ikke ligefrem momsregnskab og alt det administrative omkring min virksomhed, men jeg er nørd nok til også at værdsætte det store overblik, som det giver.

Jeg savner at have kollegaer, men tænker, at jeg nok skal få bygget nogle gode, samarbejder op stille og roligt. Der findes så mange muligheder, og hvis jeg mangler noget eller er utilfreds, så er der jo kun én chef at gå til!

Men, jeg skal være bedre til at holde fri

Jeg arbejder nok det samme eller liiidt mere end før. Men nu er det mit eget valg, og udbyttet kommer også mig selv til gode. Jeg skal helt klart være bedre til at holde fri og stole på, at kunderne også er der om en halv time eller i morgen. Det handler jo om at stole på, at jeg ikke skal “slå til”, men at mit produkt er godt nok og værd at vente på. Jeg går meget op i at yde en god service med tid til uddybning og hjælp, men det nytter altså ikke at hoppe rundt på tungen hele tiden.

Meget pretty-woman-agtig

En typisk arbejdsdag i #smykdig2ndhand

Jeg starter med en kop kaffe! Så laver jeg en plan for dagen og går i gang. Jeg starter typisk med ordrer fra dagen før, som skal pakkes, opdatering af salgsopslag/hjemmeside, rensning af smykker, kvitteringer og dén slags. Så skal der tages billeder og laves opslag. På en god dag kommer jeg også en tur ud at snuse i genbrugsbutikker eller hos kontakter. Jeg kan ikke sige mig fri for at blive forstyrret af vasketøjs-bunker og andre overspringshandlinger, men dét, at arbejdsglæden er i top, får mig altid tilbage på sporet.

Nye drømme og mål

I første omgang skal jeg “bare” have en stabil forretning op at køre, hvor jeg tjener det same, som jeg gjorde i mit gamle arbejde. Det er helt klart første delmål.

Min søn er 8 år, og indtil han bliver nogenlunde selvkørende, så er det work-life-balance, der er i fokus.

På lang sigt kunne jeg godt tænke mig at være en del af et butiksfælleskab. Jeg elsker den helt fysiske kontakt med kunderne og vil gerne “tegne og fortælle” sådan helt en-til-en. Jeg kunne også godt tænke mig at levere smykker til mode-billeder. Jeg tænker, at der er et stort potentiale, fordi de gamle smykker giver kant og en helt unik vibe, som modeverdenen godt kan lide. Det ville være en god måde at præsentere alle slags kvinder for, hvad genbrug og vintage kan.

Guld

Fra en selvstændig til en anden

Hvis du skulle spørge en anden mere erfaren, selvstændig erhvervsdrivende med en enkeltmandsvirksomhed til råds, hvad ville du så spørge om?

Jeg ved det faktisk ikke. Måske, hvilke fejl hun/han har lært mest af? Det er dér, hvor vi fejler, at vi kan lære allermest.

Jeg har stor respekt for erfaring, men der sker så mange ændringer ift. at drive forretning online lige nu, at et velment råd ikke nødvendigvis fører én den rigtige vej.

Jeg har ikke en specielt veludviklet intuition, men fordi jeg er klar over det, lader jeg mig ikke sådan lige rive med. Ellers noget med synlighed/markedsføring, som jeg virkelig ikke gør meget i. Jeg er nok lidt bange for, at folk skal føle, at jeg vil pådutte dem noget, som de ikke har bedt om. Men de skal jo også lige opdage, at jeg findes!

error

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.