Glædelig genbrugs-jul

Jeg elsker jul med alt hvad det indebærer. Stearinlys, konfekt, klejner, æbleskiver, nissesok, adventskrans, and og flæskesteg (ok, faktisk ikke, men min mand gør og jeg elsker, at han får julelys i øjnene af en flæskesteg), mandelgaver, juletræ og gaver.  

Til gengæld elsker jeg ikke, at jul i høj grad er forbundet med at købe, spise og få mere end vi kan rumme og bruge. Jeg elsker at give og få gaver, som er nødvendige eller gør en forskel. Gaver, som bare drukner i bunken af henlagt legetøj, tøj og køkkenudstyr, synes jeg er fuldstændig unødvendigt.

I år har jeg prøvet at gentænke julen og gøre og købe med omhu, spise med måde og give med indsigt.

Nissen går på rov i Netto

De to ældste har nissevenner i skolen, som skal have min. 2 gaver pr. uge. Jeg har prøvet at foreslå gulerødder, frugt eller andre sunde og billige alternativer, men de synes bare, jeg er åndssvag. Kompromisset er blevet slik, chokolade og kiks fra Netto – nogle gange fundet i bunken af nedsatte vare og påklistret et jule-klistermærke for at dække det gule mærkat, som afslører, at varen har været nedsat.

Hygge hver dag frem til jul

Sammen med min yngste datter har jeg lavet en hjemmelavet julekalender, som indeholder 24 ting, vi skal gøre sammen hver dag i december frem til jul. Det har jeg skrevet om her. Alle i familien (måske mest mig og de to yngste) synes, det er super hyggeligt at trække en skuffe ud hver morgen og glæde sig til dagens emne, som ofte er en fælles aktivitet eller blot lidt ekstra hygge, som fx varm kakao til julekalenderen om aftenen.

Vores hjemmelavede familie julekalender, lavet ud af emballage fra sidste års-the julekalender

Advent

Advent er noget af det, som jeg holder allermest af ved julen. Alle tre børn ved godt, at det er mig og ikke nissen, som kommer med gaver. Alligevel leger alle med på legen. Søndag morgen vælter de ind i soveværelset og fortæller med begejstring, at der er en gave i sokken. Til morgenmaden skiftes vi til at gætte indholdet og åbne pakker og jeg elsker at se dem blive glade for deres gaver.

Hjemmelavet adventskrans af et gevir, se mere her

4×4 pakker, som rent faktisk kan bruges, og ikke bare er plastik-crap fra Tiger, kan godt blive en stor udskrivning. I år har jeg købt en del brugte ting på Tradono, som er et website, hvor man kan købe og sælge tøj, sko og andre items. Jeg synes, Tradono er bedre end fx Den Blå Avis, fordi mange af dem, der sælger, er unge mennesker med god smag, som sælger til en rimelig pris. Fordi min mand og børnene er lidt mindre begejstrede for genbrugs-konceptet end mig, har jeg sat filtret till kun at vise nye vare, som aldrig har været brug.

Jeg synes selv, at jeg har gjort nogle fantastiske fund. Jeg kan kun nævne dem til min mand, da han er den eneste jeg med sikkerhed ved, ikke læser med her. Til ham har jeg købt: En ny Carhartt Skjorte, som passer perfekt. En spritny North Face taske til vores up-comming ferie til new Zealand. Et par varme North Face Luffer til at cykle med, når det bliver rigtig vinter og han helt sikkert vil finde på alle mulige undskyldninger for at tage bilen fremfor cyklen. Kolde fingre er nu ikke en mulig undskyldning. En skjorte mere fra Carhartt – stadig med prismærke på, som han vil se super godt ud i.

Jeg har selvfølgelig også selv lagt nogle vare op på Tradono, som jeg giver væk gratis. En helt ny Margit Brandt jakke, som jeg af en eller anden grund ikke får brugt, selvom den er virkelig pæn og ungernes brugte, men fine børnetøj og sko.

Juleaften – lidt er godt

Juleaften plejer vi at holde hos os selv, men i år skal vi hjem til min mor. Min mor er super god til at lave mad og vælger altid vare af god kvalitet. Til gengæld køber og serverer hun ikke mere end vi kan spise – eller som vi behøver at spise for at blive mætte. I år har jeg fået overtalt hende til at købe et lille juletræ. Ellers har hun gennem årene eksperimenteret med små træer, buske og vist også grønkålsstænger, som enten kan plantes ud eller spises. 

Julegaver købt med omhu og omtanke og lavet med kærlighed

Selvom jeg praktiserer gratis glæder, skal der selvfølgelig være julegaver under træet. Gaven til min far er hjemmelavet. Det samme er gaverne fra børnene til os andre, som jeg har skrevet om her. Gaverne til min mand er delvis købt brugt på Tradono og hjemmelavet. Hvem vil ikke gerne have en æske fuld af kys. Gaverne til min lillesøster, mor og stedfar er købt med omtanke for, hvem de er, hvad de går op i, vil nyde og bruge i hverdagen og kan genbruges og deles med resten af familien.

Hjemmelavet gave til min far

Så ja, jul er super hyggeligt og en udgift. Men i år synes jeg, at jeg har fundet nogle måder at spare på, uden julen på nogen måde bliver skrabet. Tværtimod tænker jeg, at den i sandhed er hjerternes fest i år, fordi alt er gjort og købt med omhu og omtanke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.