Hvorfor er Gratis Glæder vigtigt?

Året går på hæld. Det strømmer ind med nye medlemmer til Facebookgruppen Gratis Glæder, som du kan finde her. Og jeg har lige ”pitchet” Gratis Glæder ind til en virksomhed i håb om at kunne komme bredere ud med konceptet. Det gav anledning til at sætte ord på, hvorfor Gratis Glæder er vigtigt.

Mange snakker om bæredygtighed. Gratis Glæder er en måde at gøre bæredygtighed.

Gratis Glæder er for alle uanset økonomi, status og evner. Gratis Glæder samler os derfor som folk om det at være menneske samt forbruger af jorden. Gratis Glæder hjælper os til at mærke os selv i en hverdag, hvor mange har for travlt til at stoppe op, frydes og være taknemmelig for det vi har, fremfor at hige efter mere. Gratis Glæder hjælper os til at være kreative, legende og skabende.

Gratis Glæder er en tilgang og konkrete forslag til at leve mere bæredygtigt; økonomisk, social og klimamæssigt.

Gratis Glæder er enkle, konkrete og ofte lavpraktiske forslag til at agere bæredygtigt i hverdagen uden at det koster en krone. Gratis Glæder er fx:

  • Gratis podcast og bøger på biblioteket om bæredygtig livsstil.
  • Inspiration til motion og bevægelse; gratis, i hjemme eller i naturen.
  • Forslag til gå-, vandre- og løbeture.
  • Inspiration til hjemmelavede gaver.
  • Inspiration til at genbruge og genanvende alt fra affald, til avocadosten og gamle møbler.
  • Forslag til gratis aktiviteter; kultur, natur, musik mv.
  • Tip om nye genbrugspladser.
  • Konkrete forslag til dele-økonomi.
  • Gratis selvpluk og opskrifter

Hvorfor kommunikere om Gratis Glæder?

Nogle gange bliver jeg spurgt om, hvorfor jeg gider eller føler mig kaldet til at formidle Gratis Glæder. Jeg kunne jo bare gøre det i stilhed. Det er meget enkelt.

Det er min oplevelse, at vi er en del af en kultur, hvor vi måler os selv og hinanden på ydre faktorer. Fejlagtigt forveksler vi anerkendelse med nydelse, og derfor begynder via at hige efter status og materielle goder, der kan understrege vores succes og sikre os mere anerkendelse.

Dem, der ikke kan være med i ræset, tror fejlagtigt, at de er en fiasko. Dem, der kan, brænder ud. Det er spild af tid og liv, når vi er så heldige i Danmark at være født i et land med høj sikkerhed, smuk natur og et hav af gratis glæder, vi kan nyde uden at slide os ihjel.

Bæredygtighed må ikke være endnu et krav

Bæredygtighed er blevet endnu et krav, vi stiller til os selv. Jeg vil gerne vende bæredygtighed om til at være noget, der giver os værdi, fordi via qua bæredygtig adfærd kommer ned i tempo, ned i kroppen, tæt på andre, os selv og naturen og mærker følelser som venlighed og taknemmelighed.

Jeg har formidlet Gratis Glæder i snart 4 år. I starten følte jeg mig fjollet, fordi jeg syntes, jeg delte noget, der var selvfølgeligt. Jeg blev derfor overrasket, da jeg modtog personlige mails og hilsner om, hvor inspirerende mine lavpraktiske forslag til et bæredygtigt liv var.

Nu er det blevet en livsstil og en daglig glæde at praktisere og dele Gratis Glæder. Jeg prøvede på et tidspunkt at holde op, fordi jeg blev træt af at høre på mig selv og bekymret for, om jeg var for meget. Ret hurtigt savnede jeg at dele min glæde og taknemmelighed og mærke andres glæde og taknemmelighed.

Del glæden, alt andet er fjollet

Der er et ordsprog, der siger: Den der deler, vinder. Jeg vil ikke vinde. Jeg vil slet ikke konkurrere, jeg vil bare være sammen om at glædes og opføre os ordentligt overfor den jord, vi er på besøg på. Derfor har jeg lavet et nyt ordsprog, der siger: Del glæden, alt andet er fjollet.

Velkommen til, tak fordi I er her og del glæden.