Love people and use things – because the opposite never gonna work!

Ovenstående er udgangsreplikken fra dokumentarfilmen “The minimalist”. En film om minimalisme fortalt gennem udøvere, praktikere, founders, sociologer, økonomer og ledende indenfor marketing.

Er du minimalist? Nej!

Havde du spurgt mig for tre timer siden, om jeg er minimalist, ville jeg svare nej. Jeg ejer et hus fyldt med møbler, tøj, interiør og ting. Et cykelskur fyldt med cykler, løbehjul og skateboards. En bil. Et haveskur med remedier til haven, til den fest, jeg endnu ikke har holdt, brænde til næste år og møbler til, når der engang kommer børnebørn.

En minimalist bor i en meget lille bolig eller måske slet ingen. Hun ejer kun få ejendele, ingen transportmidler eller overfløde ting, tøj, tasker, sko, bøger, tæpper, vaser mv.

Jo, måske

Jeg tog fejl. En minimalist er ikke defineret af, hvor meget eller lidt hun ejer, men af bevidste valg og fravalg, som starter med besvarelsen af det grundlæggende spørgsmål om, hvad succes og lykke er for dig. Når du frem til, at din lykke og succes ikke kan måles på din indkomst og velstand, men på immaterielle forhold som relationer, frihed, samvær, eventyr mv., og formår du at træffe bevidste valg og fravalg, som understøtter dette, så er du minimalist.

“I think everybody should get rich and famous and do everything they ever dreamed of so they can see that it’s not the answer.” – Jim Carrey

I filmen følger vi forskellige mennesker – enlige, par, mand, kvinder, unge og ældre – som alle har truffet et valg om at leve mindre materialistisk. Ved at sælge alt og rejse verden rundt på tommelfingeren. Flytte til noget mindre, rydde op og ud. Kun gå med de samme 33 stk. beklædningsgenstande (tøj, sko, smykker) i fire måneder. Sige sit fast job op, slukke for alle forstyrrende elementer og fravælge reklamer. Der er ikke en måde at leve som minimalist, men en tilgang, som handler om bevidst at vælge de forhold, ting, ejendele, aktiviteter og personer til, som tilfører noget værdifuldt – og fravælge resten.

Du må gerne værdsætte kvalitet, trives i en stor bolig, være i et fast arbejde, se tv og eje en iPhone. Hvis det er værdifuldt for dig, så længe du tager stilling og forholder dig kritisk til din måde at købe, samle og forbruge.

En slags minimalist

At sælge vores hus og flytte til noget mindre et andet sted i landet, vil min mand og jeg ikke byde vores børn. De er glade for deres skole, venner og bedsteforældre. Derfor har vi truffet et bevidst valg om at bruge en stor del af vores indkomst på bolig. Vi er også vilde med at rejse, og vil gerne have så mange oplevelser med vores børn ude i verden, som muligt. Vi har derfor valgt at værdsætte vores hus, selvom det er dyrt, rejse ofte og længe, men på low budget eller via homeexchange og i alle andre forhold så vidt muligt tilvælge gratis glæder og/eller genbrug samt fortsat kun omgive os med de ting, vi reelt har brug for eller som betyder noget for os. Hvilket gør mig til… minimalist.

Jeg troede blot jeg var nærig, prisbevidst, altid-i-gang-med-at-rydde-op-og-smide-ud og ekstremt optaget af gratis glæder. Nu er jeg også minimalist.

Se mere her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.