Frida var vild med UFF som teenager og drømte om egen butik. Efter 25 år, to børn og syv år som lærer realiserede hun sin ungpigedrøm med en kærlig hilsen til sin afdøde far

Jeg har gået i folkeskole med Frida, men aldrig været veninde med hende. Faktisk tror jeg, at vi kæmpede om en fælles veninde, som vi begge gerne ville have for os selv.

Bob og Lutetia (Lu-te-tja)

Jeg har ikke set Frida i 30 år, da jeg ved et tilfælde bliver fanget af et opslag på Facebook, som ovennævnte fælles veninde har kommenteret. Opslaget handler om en forretning ved navn Bob og Lutetia, som sælger luksus genbrugstøj og sko. Det er et meget fint og rørende opslag, som elegant fortæller den personlige historie om forretningens navn.

Da min ældste søn var nyfødt og i lang tid efter, kaldte min far ham for Bob. Hvorfor ved jeg ikke! Og da jeg var barn, sagde min far tit for sjov, at jeg skulle have heddet Lutetia, som er det gamle græske navn for Paris. Han var glad for alt, hvad der var fransk, for ord og for ting med lidt schwung i. Så det er en lille hyldest til min far.

Frida
Bob og Lutetia

Efter at have læst opslaget ser jeg alle Fridas posts igennem og synes, hun har den fedeste stil. Ligesom mig ( se f.eks. her og her) elsker Frida genbrug, hun er bare lidt bedre til at spotte og sammensætte styles og outfit. At følge hendes profil er som at læse et online modemagasin og det gode er, at de anvendte items er unikke og til genbrugs-priser.

Sporty, hattehylde

Frida har haft butikken Bob og Lutetia i to år nu, og den løber rundt med et pænt overskud. Så pænt, at hun har ansat en medarbejder til at hjælpe hende med at drive forretningen, så hun har bedre tid til sine to drenge også.

Nedenfor kan du læse Fridas historie om at forfølge en ungpigedrøm og starte egen forretning op.

Du har kun ét liv, make it count, live the dream. Ja, det er klicher, men de er sgu rigtige

Som helt ung havde jeg faktisk drømme om at være selvstændig og helt konkret butiksejer, men det var ikke noget, jeg tænkte, at man seriøst kunne gøre.

I stedet for blev jeg lærer. – Efter en del sabbatår og en tur på uni, fordi det var jo sådan en meget god uddannelse at tage, når man nu ikke vidste, hvad man ville være, når man blev stor.

Min far døde og det satte gang i nogle tanker om livet, prioriteter og tid

Da jeg havde været lærer i syv år og var på barsel med mit andet barn, døde min far pludseligt, og det satte gang i nogle tanker om, hvad man går og bruger sin tid på.

Frida foran sin butik

Du har kun ét liv, make it count, live the dream og alle de der klicheer, som der jo faktisk er noget om. Så på det tidspunkt havde jeg bare ikke lyst til at vende tilbage til mit lærerjob efter barslen, og en dag kom det til mig nærmest som en åbenbaring. At jeg skulle havde den butik. At den skulle sælge vintage og genbrug.

Fra 90’er kærlighed til UFF-butikkerne, til ide, projekt og butik

Jeg har elsket genbrug siden UFF butikkerne i 90’erne. I mellemtiden var det også blevet en etisk og politisk ting, fordi der tydeligvis er brug for, at vi tænker tingene gevaldigt om i forhold til, hvordan vi forbruger og hvor meget aftryk, vi sætter på jorden. Så med min fantastiske mands velsignelse, blev jeg hjemmegående, mens jeg gik i gang med projekt ”støve lækkert vintage og genbrug op i hele landet, åbne en Instagram konto, lægge billeder op og se hvordan det går”. Det gik meget godt og efter et år eller halvandet åbnede vi butikken.

Fineste opstillinger

Man vokser med de ting, der er svære – Også business planer og budgetter

Min mand sagde “du skal lave en business plan, et budget, sætte dig et mål og hvad er succeskriteriet?”. I starten så jeg helt forkert ud i hovedet, når han sagde de der ord, for det er ikke noget, jeg har lært eller som falder mig naturligt.  Men det fede er jo, at man vokser med de ting, der er svære.

Jeg lånte nogle penge til at købe en andelsbutik. Det er umuligt at betale erhvervslejemål i København, men vi var villige til og havde mulighed for at skrue ned for vores udgifter og leve af en enkelt indtægt. Derfor kunne jeg også sætte nogle realistiske mål for forretningens vækst. Vi har lige fejret 2 års fødselsdag for butikken og succeskriteriet er mere end opfyldt.

Smukt, smukt, smukt

Forretningsudvikling sker organisk og ikke overnight

Jeg tror det er rigtigt vigtigt, at man forstår, at succes ikke sker overnight. Det tager tid at stable en forretning på benene og gøre den levedygtig.

Jeg kan godt lide, at det sker organisk. Min forretning har ikke udviklet sig som en lige kurve. Det går op og ned i perioder, men i det lange løb er kurven opadgående, og det er jo det, der tæller. Og undervejs lærer jeg en masse om alle de faktorer, der spiller ind, og at det netop altid går op og ned. Selvfølgelig er det sjovest i de perioder, hvor der er allermest gang i butikken, men jeg er blevet ret god til at huske, at bare fordi der er en dårlig dag eller uge, så vender det igen.

En typisk arbejdsdag findes ikke

Mine arbejdsdage ser meget forskellige ud, og det er det, der er så dejligt ved det. Men en typisk dag indebærer ofte eller altid, at jeg opkøber tøj, vasker, reparerer, stryger, styler, fotograferer, gør rent, laver regnskab, er på Instagram, hvor meget af min forretning foregår, og står og sladrer i butikken med hyggelige kunder. Jeg møder jo en masse mennesker, og man får virkelig hørt mange historier og vendt verdenssituationen mange gange.

Another day at the office

Mine menneskebørn er første prioritet

Butikken er jo lige som et tredje barn, som man egentlig kunne bruge uanede mængder tid på, men jeg må alligevel konstatere, at mine menneskebørn er min 1. prioritet. Og jeg har måtte justere mine forventninger til, hvordan det skulle fungere, og både begrænse mine åbningstider og ansætte en til at hjælpe lidt til i butikken for at frigive noget tid til dem.

Uden at være ekspert, så er mit råd til andre: gør det, du brænder for

Jeg er jo stadig ret ny og føler mig ikke som ekspert i at drive forretning, men jeg ser mange, der åbner og lukker meget hurtigt, og det virker som om, at man går ned på, at det ikke sker hurtigt nok. Jeg tænker, at man gør klogt i at indstille sig på, at det tager tid.

At man har en plan for, hvordan man får det til at hænge sammen økonomisk, og at man ikke forventer af sig selv, at man skal være en kæmpesucces fra dag 1.

Og så tror jeg på, at du skal kaste dig ud noget, som du brænder for, ikke fordi det lige er en trend, eller fordi du tror, det gør dig rig.

Nogle mennesker emmer af god stil – som Frida her
error

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.