Mmm; så er det tid til hyldeblomstsaft og hyldeblomstmarmelade

Så er det tid. Til hyldeblomstsaft og hyldeblomstmarmelade.

Mormors hyldeblomstsaft

Der er tre smage, jeg forbinder med min mormor. Øllebrød, jordbærgrød og hyldeblomstsaft. Jeg er vild med det hele.

Jeg har nu fået opskriften på min mormors hyldeblomstsaft fra min mor (ret hyggeligt, at en opskrift på den måde går i arv i familien), og er gået i gang med at lave min egen version, hvor jeg har fordoblet antallet af skærme til den angivne mængde af sukker for at få den en tand mindre sød. Hver generation – sine (sundheds) dogmer…..

Mormors opskrift på hyldeblomstsaft:

  • 20 blomster skærme
  • 1½ l. kogt vand
  • 1 kg melis
  • 2 økologiske citroner i skiver
  • 50 g. vin eller citronsyre

Det hele blandes og står i fem døgn. Hver gang du går forbi blandingen, rører du i den. Efter fem døgn sier du blandingen og kommer den på rene flasker. Hvis blandingen skal holde længst muligt, kan du komme atamon i.

Husk at hyldeblomstsaften også kan bruges til drinks. Fx blandet ufortyndet med gin eller wisky!

Bonus tip fra datidens husmødre

Min mor fortalte mig her til morgen, at min mormor og hendes veninder frøs hyldeblomstsaften ned i tomme mælkekartoner, som de tog op og skar en skive af med en gammeldags “brødskærer” for dernæst at putte i en kande med vand. Og voila – frisk, kold hyldeblomstsaft.

Hyldeblomstmarmelade af resterne

Min mor har i mange år lavet hyldeblomstmarmelade af resterne fra saftproduktionen efter en opskrift fra Camilla Plum. Marmeladen smager bittert og sødt på samme tid og vildt godt på knækbrød eller sammen med peanutbutter – synes jeg.

Opskrift på hyldeblomstmarmelade fra Camilla Plum:

Opskriften er meget Camilla Plum-agtig “på slum”. Derfor er der ikke nogen mål angivet, men blot ingredienser. Here it goes:

Resterne af massen fra saftproduktionen (citronskiver og hyldeblomster (uden stilke)) sies. Den hvide hinde omkring citronerne fjernes, men selve citronkødet kan fint gå med i massen, som blendes. Husk dog, at det ikke må blive til mos.

Massen vejes og tilsættes lige dele sukker (Camilla Plum skriver “cubansk rørsukker”, men mon ikke almindeligt sukker kan bruges?). Hvis massen vejer 1 kg, ja så tilsættes et kilo sukker osv.

Massen og sukkeret koges langsomt til citronskallen er “klar” og massen har fået konsistens som marmelade. Derefter er marmeladen klar og kan komme på (skollede) glas.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *