Top 5 podcast

For et år siden kan jeg huske, at jeg sagde til en anden, som fortalte mig, at hun hørte podcast: “Jamen, hvornår hører du dem? Og vil du ikke hellere læse eller lytte til en bog? Eller høre musik?”.

Top 5 podcast

Jeg kunne ikke forestille mig, hvad podcast skulle kunne give mig. I mellemtiden er jeg blevet både klogere og fan af podcasts. Lige nu arbejder jeg for en kunde, som er en times cykeltur væk. På den cykeltur har jeg hørt mange podcasts. Her er mine top 5. De er selvfølgelig gratis – og hver i sær en kæmpe glæde at lytte til.

Hjernen på overarbejde, fordi

Den fortæller dig det, du behøver at vide om hjernen for at forstå, hvordan den virker og giver helt lav-praktiske gør-det-selv fif til, hvordan du kan skabe de mest gunstige forhold for din hjerne i en tid, hvor hjernen er udfordret.

Hjernen på overarbejde

Hvert afsnit starter med en fin introduktion til emnet inden for en ramme af hverdagen, de fleste kender den. Dernæst viden om, hvordan emnet eller situationen belaster vores hjerne og til slut konkrete fif til, hvad man (relativt let) kan gøre anderledes.

Podcast-serien er fortalt af psykologerne Vibeke Lunding-Gregersen og Henrik Tingleff, som har skrevet bogen af samme navn. Se mere her.

Drømmenes kaptajn, fordi

Journalist Susanna Sommer fortæller melodisk om sin egen barndom og ungdom i 1970’erne ud fra en længsel om at stikke af og gøre oprør mod det bestående som Kløvedal. Kløvedal er dermed ikke omdrejningspunkt med inspirationskilde og referenceramme for Susannss egen, mere normale, hverdag.

Som barn fulgte jeg Kløvedals rejser fra lædersofaen i stuen sammen med mine søskende og forældre. Som ung læste jeg Kløvedals romaner om hans opvækst og dannelse. Ved et tilfælde faldt jeg over denne korte podcast-serie, baseret på interviews med Kløvedal, og blev begejstret – for Kløvedal og især Susanna.

Er du sindssyg, fordi

Karen Fastrup fortæller om og reflekterer over en periode af sit liv, hvor hun var på kanten af sindssyge. Med præcise og finurlige ordspil, som holder lytteren vaks, fortæller hun åbent om, hvordan et sindssygt sind agerer og føler. Den verden (de sindssyges) som virkede tosset og helt ”off” er pludselig ikke så langt væk – tværtimod er den til at forstå. Det er både skræmmende og opløftende, men fremfor alt befriende og interessant.  

Jeg tænker, at alle frygter eller er bange for at blive sindssyg. Jeg er i hvert fald. Karens podcast gjorde ikke min formodning om, hvordan det er at være sindssyg mindre skræmmende. Tværtimod viser hun, at alle – også kloge, dygtige forfattere, kan blive sindssyge, og dermed er alle i risikozonen. Men hun fortæller også, at der er hjælp at få og at hjælpen kan rede en ud af sindssygen, hvis den rammer.

Musikken er et monster, fordi

Iben Maria Zeuthen spørger sin far, Morten Zeuthen, som er professionel cellist, om, hvorfor han valgte musikken til og prioriterede den over familien og hende. Fremfor at svare med skyld, skam og undskyld, fortæller han begejstret og betaget om, hvad musikken gør ved én via anekdoter fra en anden tid. Og så spilles der skøn klassisk musik.

Jeg var ikke vild med Iben Maria Zeuthen under Ghitta-dramaet, men det er jeg i denne podcast.

Podcasten er en god blanding af tale og klassisk musik og meget underholdende.

Beethovens ni symfonier, fordi

Jeg kan rigtig godt lide klassisk musik, men selvom jeg prøver, lærer jeg aldrig systematikken og sproget. I den her podcast interviewer Kristian Leth forskellige fagpersoner inden for den klassiske-musiks verden, og sammen stykker de en fortælling sammen om hver af Beethovens ni symfonier.

Det er meget let at lytte til, som en lullende fortælling, hvor det som jeg syntes var svært ved klassisk musik, bliver indlejret og naturligt.